ЗА НАС

За Гедеон Рихтер

Със седалище в Унгария, Гедеон Рихтер е паневропейска специализирана фармацевтична компания, основана на иновации, занимаваща се с фармацевтично производство, научноизследователска и развойна дейност, продажби и маркетинг.

Компанията произвежда около двеста фармацевтични продукта в повече от 400 лекарствени форми. Продуктовото портфолио обхваща почти всички важни терапевтични области включително гинекология, централна нервна система и сърдечно съдова система. Освен това, новите биотехнологичните заводи ще помогнат на компанията да разшири продуктовото си портфолио с продукти с висока добавена стойност.
Гедеон Рихтер има най-голямото звено за НИРД в Централна и Източна Европа. Оригиналните изследвания се фокусират върху разстройствата на централната нервна система, като основните клинични цели са шизофрения, тревожност, хронична болка и депресия, както и лечение на доброкачествени гинекологични състояния. Със своята широко призната експертиза за стероидна химия и всеобхватна продуктова гама за здравето на жените, Рихтер е важен играч в областта на гинекологията по целия свят.

Гинекологични продукти

Фирмата ни произвежда продукти за женско здраве от създаването си през 1901 г. През последните десетилетия нашата гама от гинекологични продукти се разшири значително с добавянето на съвременни противозачатъчни и хапчета за спешна контрацепция, различни хормонозаместителни терапии (HRT) и продукти за лечение на маточни фиброзни тумори и други препарати за гинекологична употреба.

От началото на 70-те години на миналия век, изследователите са проучили употребата на левоноргестрел, активна съставка, която преди е била използвана при орални контрацептивни хапчета, давана самостоятелно за спешна контрацепция. Оттогава в Източна Европа са проведени серия от клинични проучвания с левоноргестрел, произведен от Gedeon Richter Plc., показащи ефикасността и безопасността на левоногестрел като самостоятелен продукт за спешна контрацепция. Левоноргестрел 0.75 mg таблетка е одобрена за първи път в Унгария през 1979 г. под търговското наименование Postinor. Препаратът се е продавал предимно в Източна и Централна Европа и в бившия Съветски съюз, а по-късно през 90-те години – за Западна Европа, САЩ и останалия свят.

Ние предлагаме широка гама от възможности за контрацепция, за да помогнем на жените да изживеят живота си според техните желания. Когато става въпрос за избор на контрацептивни методи, надеждността, безопасността, лекотата на използване и удобството играят важна роля. Стъпка по стъпка изградихме продуктово портфолио, което съдържа редица орални контрацептиви от второ, трето и четвърто поколение и спешни контрацептиви, които осигуряват широка гама от възможности на женската част от населението за избор на продукти, които най-добре отговарят на личните им нужди. Сега Гедеон Рихтер е водещ производител на орални контрацептиви в световен мащаб.

Oралните контрацептиви също имат редица важни превантивни свойства. Например те регулират менструалния цикъл, допринасят за общото благосъстояние, което съпътства средносрочните и предменструалните етапи, предлагат защита срещу желязодефицитна анемия, възпалителни заболявания на таза и рак на яйчниците, както и доброкачествени тумори на матката и гърдата. Естествено, хормоналната контрацепция, както и използването на което и да е друго лекарство, не е напълно безопасна. Въпреки това ползата от защитата от нежелана бременност и нейните усложнения далеч надхвърлят възможния риск от приемане на хормонални контрацептиви.

Продуктовото портфолио на компанията сега се разширява с ефективен продукт за пред-оперативно лечение на миоми, който може да помогне за подобряване на качеството на живот на жените, страдащи от това заболяване.
Миомите на матката засягат приблизително до 40% от жените. Най-честият вид миома е този, който се намира в стената на матката. Миомите могат да растат към ендометриалната кухина, в стената на матката или навън до коремната кухина. Те могат да бъдат различни размери, вариращи от няколко милиметра до миома, която може да запълни по-голямата част от коремната кухина. Тяхната патогенеза е все още неясна.
Появата и тежестта на оплакванията са свързани с местоположението и размера на миомите.
Характерните симптоми на миоми включват анормални менструални цикли, прекомерно маточно кървене, анемия, спазми, коремна болка, често уриниране или инконтиненция, безплодие и усложнения при бременност, причинява симптоми или се изисква хирургична или медицинска терапия.

Oт 2012 г. има налична орална предоперативна фармакологична интервенция.
Новият иновативен перорален медикамент проявява модулиращ ефект върху рецептора на един от половите хормони в организма – прогестерон. Продуктът ефективно спира кървенето, намалява анемията и намалява размера на миомата, което допринася за подобряване на качеството на живот на пациентите.
С това ново орално пред-оперативно лечение пациентката получава време, за да може да бъде по-добре информирана от гинеколога за последствията и възможностите за различни подходи към лечението на миомата.

Вагиналните гъбични инфекции напоследък започнаха да придобиват ендемични размери. Около 75% от жените ще бъдат инфектирани поне веднъж в живота си, а в 5% от случаите инфекцията ще се повтаря. С други думи, тя ще се върне четири или повече пъти в годината, което сериозно ще намали качеството на живот на жените. Нашите широко достъпни модерни системни и локални противогъбични продукти предлагат ефективно лечение за остри и хронични повтарящи се влагалищни гъбични инфекции.

Демографските данни показват, че продължителността на живота днес е значително по-висока, отколкото в миналото, и като следствие повече жени, отколкото преди, преживяват т.нар. „промяна на живота”, отнасяща се до менопаузалния преход (климактериум). Климактериумът не е болест, а физиологичен процес – факт на живота за всички жени, когато се появят няколко симптома като горещи вълни, нощно изпотяване, безсъние и промени в настроението, които могат да попречат на ежедневната дейност. Хормонозаместителната терапия се прилага за облекчаване на вазомоторните симптоми, за избягване на нередовността на менструалния цикъл, за запазване на костната плътност и следователно за подобряване на качеството на живот.

Тази страница е подготвена за предоставяне на информация на пациентите. Представените данни не трябва да се използват за поставяне на диагноза. В случай, че проявите горните симптоми, незабавно се консултирайте с Вашия лекар! За да научите за потенциалните рискове и нежелани реакции, моля, прочетете листовката за пациента или се консултирайте с Вашия лекар, фармацевт.