ТРАНСМИСИЯ

Как се предава човешкият папилома вирус?

Предаването на HPV се осъществява при директен сексуален контакт  от човек на човек, по анален, орален или вагинален път, или чрез използване на лични предмети на човек с инфекцията.

Наличие на HPV е открито във водораслите и морските води, без да се потвърждава възможността за заразяване чрез тях.

И жените, и мъжете могат да са HPV позитивни и да нямат симптоми и следователно да са носители на гениталната инфекция и да заразят сексуалните си партньори.

Това означава, че колкото повече са сексуалните партньори, толкова по-голям е рискът да страдат от някакъв вид HPV инфекция.

В социално отношение има групи с високо разпространение на инфекцията: проститутки, затворници, наркомани, имунокомпрометирани лица като HIV позитивни, лица с нисък социално-икономически статус или такива, които имат множество сексуални партньори.

Презервативът не предпазва от заразяване с човешкия папиломен вирус. Заразата е възможна въпреки използването на презерватив, тъй като вирусът не се предава чрез течности, а чрез микролезии, които са в контакт с вируса.

Брадавиците или кондиломите, които са върху външните гениталии и триенето при самия акт, са достатъчни, за да може да се разпространи вируса.

Основният път на предаване на HPV е чрез сексуален контакт. Вероятно в резултат на минимални увреждания на кожата или лигавиците, засягащи главно трансформационната зона на шийката на матката и зоната около аналния канал.

Инфекцията във влагалището обикновено се развива при сексуален контакт и наличие на асимптоматични микролезии.

Съществуват и други начини на зараза, като неподходящо стерилизирани медицински инструменти и секс играчки.

Майчино-феталното предаване на HPV инфекцията е документирано по време на раждане, при случаи на кондиломи в родилния канал, което може да доведе до папиломатоза на ларинкса при новороденото. Този вид вирусно предаване е рядкост и се предотвратява чрез раждане с цезарово сечение. Предаването чрез амниотична течност не е изяснено, но поради размера на HPV се смята, че той може да премине през плацентарната бариера и да се предаде на плода чрез околоплодната течност.

Ракът на устната кухина и орофаринкса се свързва главно с прекомерен прием на алкохол и тютюнопушене.

HPV обаче се свързва с голям брой патологии, особено с високо-рисковия генотип 16.

Обрязването не само намалява риска от HPV инфекция при мъжете, но също така е доказано, че намалява риска при партньорката на обрязания мъж от развитие на рак на маточната шийка.

Няма доказателства, че HPV  се предава чрез:

 басейни, джакузи, фитнес зали или друг вид спорт

 седалки на тоалетни

 целувки по устата

 несексуални контакти – като прегръдка или докосване

 лоша лична хигиена

 споделени играчки, храна или прибори на заразени с инфекцията.

Използването на презервативи като профилактично средство за предпазване от HPV не винаги е ефективно, въпреки че се приема, че използването на презервативи при  сексуални контакти е начин за намаляване на инфектирането.

HPV инфекциите се предават главно чрез сексуални контакти.

Папиломатоза на ларинкса у новородени или малки деца може да възникне в резултат на контаминация в родилния канал.

.

Замърсените секс играчки могат да пренасят вируса.