СИМПТОМИ

Как да разберете дали имате HPV инфекция?

Първото нещо, което трябва да направите е ежегодният профилактичен преглед при гинеколог, придружен от цитологичен тест.
Ако резултатът от цитологията е съмнителен за наличие на вируса, дори и да няма симптоми, е необходимо да се продължи с медицинско проследяване и тестове, които лекарят счита за подходящи.
Инфекцията с човешкия папиломен вирус може да има различни клинични прояви:
• Клинични лезии (видими)
• Субклинични (не се виждат, но се диагностицират чрез цитологични методи)
• Латентна форма (инфекцията е налице, но в неактивно състояние)

Какво може да се направи, ако имате HPV?

Инфекцията с човешкия папиломен вирус еволюира. Започва безсимптомно, открива се с цитологичен тест или други диагностични техники. Може да бъде латентна и да се диагностицира чрез целенасочено търсене посредством колпоскопия или биопсия. Когато инфекцията е симптоматична и клинично видима, тя може да се изяви по най-различни начини:

 1. Кондиломи

  Най-яркото клинично проявление е Condyloma Acuminata или брадавици. Те са видими лезии, които могат да се появят както в шийката на матката, така и във влагалището, вулвата, уретрата, ануса, пениса, перинеума, ларинкса, кожата.Те изглеждат като пролиферативни лезии под формата на неправилни образувания, понякога описвани като карфиоли. Могат да бъдат с цвета на кожата, розови или бели, единични или множествени, меки, с променлив размер и сливащи се.

 2. Кондиломи на кожата

  Известни също като Verruca vulgaris. Най-често се причиняват от HPV 1, 2, 4 и 7. Обикновено се появяват в юношеска или детска възраст, получени по контактен път. Както всички инфекции с вируса на папилома, той може да бъде в латентна форма и да се прояви като брадавици седмици до месеци след контакта със заразения човек. Често се случва брадавиците да изчезнат, въпреки че при възрастните те обикновено са по-устойчиви и това може да отнеме години. Брадавиците по кожата не се считат за заболяване, което може да предизвика рак или да изисква медицинско лечение. Лечение не е необходимо, освен по естетични причини, или ако причиняват болка или са прекалено големи. Състои се от локални средства и рядко изисква хирургична намеса.

 3. Вагинална кондиломатоза

  Лезиите, причинени от папилома вируса във влагалището, са подобни на тези на шийката на матката, тъй като произхождат от едни и същи ембриологични тъкани. Те се различават от кондиломите на вулвата, тъй като във влагалището има голямо количество гликоген. Кондиломите обикновено се свързват с вулвата и влагалището, така че трябва да се търсят целенасочено, когато се диагностицират в двете области. Диагнозата във влагалището се поставя с визуализация на лезиите и последващо микроскопско потвърждение. Диагностиката във влагалището обикновено е по-трудна, тъй като това е орган с голяма грапавост в репродуктивния стадий. Вирусите, причиняващи вагиналните кондиломи, са главно 16 и 18. Тъй като високорисковите вируси се проследяват стриктно, ако инфекцията не регресира спонтанно, тя може да се развие във вагинална интраепителна неоплазия или рак на влагалището.

 4. Кондиломи на вулвата

  Вулвата е областта на женските външни гениталии, така че визуализацията на кондиломите обикновено е много достъпна. Ако лезиите не регресират спонтанно, те могат да нарушат значително анатомията на областта и да станат болезнени поради местоположението и високата чувствителност на вулвата, въпреки че това зависи от броя и размера на кондиломите. Вирусите, които най-често се асоциират с кондиломи вулвата са 6, 11 и 42. Въпреки че тези генотипове са с нисък риск, може да има инфекции от няколко вида вируси. Той е рядък, но има и рак на вулвата, свързан с HPV инфекция. За да се избегнат неоплазии на вулвата, се препоръчва колпоскопска диагноза и патологично потвърждение чрез биопсия.

 5. Кондиломи на пениса

  Кондиломите често са причина за посещение при лекар.

  Вирусите, които причиняват кондиломите на пениса, обикновено са ниско рисковите генотипове 6 и 11.

  Диагнозата се поставя чрез визуализация на брадавиците. Те обаче обикновено съпровождат субклинична инфекция, така че е необходимо да се извърши скопия на пениса и периодично да се вземат цитонамазки и биопсии, за да се изключат злокачествени процеси.

  Инкубационният период варира от 3 седмици до 8 месеца, така че брадавиците обикновено се появяват в рамките на 2 до 3 месеца след заразяването. Скоростта на спонтанна регресия на инфекцията не е известна. Клиничните прояви на HPV инфекция в пениса са много разнообразни. Те могат да варират от кожни, лигавични, гигантски, плоски кондиломи до рак. По принцип местоположението на кондиломите е в областите на триене по време на полов акт, поради което френулума, препуциума и главичката са най-често засегнатите области на пениса.

 6. Кондиломи на ануса

  Областта на аналния канал, подобно на шийката на матката, има зона на трансформация на епитела, което я прави по-податлива към HPV и към прогресиране на вирусната инфекция, както във висока, така и в ниска степен.

  Кондиломите са най-честата клинична проява на HPV инфекцията. Те могат да се появят на всяка възраст, като по-често е във възрастта от 20 до 25 години. Към кондиломи на ануса са по-предразположени жените посредством анален полов акт или чрез автоинфекция от вулвата в ануса.

  При хомосексуалните мъже няма зависимост от възрастта и може да се прояви по всяко време през активния сексуален живот.

 7. Кондиломи по време на бременност

  Ако кондиломите са диагностицирани по време на бременността, трябва да се вземат предвид размерът и местоположението им.

  Необходимо е да се прецени лечението в зависимост от гестационния период, като се предотврати преминаването на плода през родовия канал и елиминират възможностите за ларингеална инфекция на новороденото.

 8. Ларингеална папиломатоза в млада възраст

  Това е инфекциозно заболяване на ларингеалната лигавица, което причинява доброкачествени тумори. Обикновено засяга деца или младежи и въпреки че няма данни за времето на инфекция, се смята, че се появява по време на раждането при жени с кондиломатоза.

  Може да се прояви във всяка възраст, а в зряла възраст по-често се проявява у мъжете.

  Приблизително 25 вида HPV са свързани с тази инфекция. Най-чести са вирусните генотипове 6, 11, 30, 16 и 18, като последните два са с висок риск за развитие на злокачествени процеси в ларинкса.

  Честотата в САЩ при деца на възраст от 2 до 4 години е 4,3 на 100 000 деца. Диагнозата се поставя, когато засегнатото лице има затруднено говорене, като дисфония или затруднено дишане и визуализация на папиломите в ларинкса, макар че те може да се  открият във въздуха и в храносмилателния тракт.

  Кондиломите се визуализират с помощта на ларингоскоп, с който се взема биопсия, тъй като диагнозата трябва да бъде потвърдена  микроскопски.

Кондиломите са най-честата клинична изява на инфекция с папиломен вирус и могат да засегнат всяка област на сексуалния контакт.

Ларингеалната папиломатоза може да се предаде по време на раждане в родилния канал, може обаче да се прояви на всяка възраст.

Кондиломи в родилния канал може да попречат на свободното преминаване на плода и да предотвратят раждането по естествен път.